Vier letzte Lieder – Najaarsconcert

Phil, 20/11/2022

Praktische informatie >>

Tsjaikovski
Fantasie-ouverture ‘Romeo en Juliet’

Richard Strauss
Vier letzte Lieder
solist: Irene Verburg – sopraan

Beethoven
symfonie nr. 6,  ‘Pastorale’

Hartverscheurende onmogelijk gemaakte liefde in Romeo en Julia van Tsjaikovski. Natuurbeleving, liefde en eeuwige zielenrust in de Vier letzte Lieder van Richard Strauss.

Alle kenmerken van muziek uit de romantische periode zijn rijk vertegenwoordigd in dit concert. Van beleving van de natuur in alle rust en vrede bij zingende vogeltjes en groeiende bomen tot onheilspellende storm en onweer in Beethovens Pastorale.

Toegangsprijs €20,00  / inclusief drankje en garderobe

Het Symfonieorkest Haerlem beleefde een muzikale zomer, met een tournee naar Boppard, Koblenz en Wiesbaden. Ondanks tropische temperaturen en een uitdagende akoestiek hebben we heerlijk samen kunnen spelen en verder gewerkt aan onze cohesie. Hopelijk is dit te horen in het diverse programma dat we dit najaar voor u spelen!

Het concert opent met het symfonische gedicht ‘Romeo en Julia’. Laat u net als Tsjaikovski inspireren door dit verhaal, en hoor hoe hun liefde zorgt voor passie, romantiek en strijd tussen de Capulets en Montagues. Waar Tsjaikovski Shakespeare naar muziek vertaalde, deed Strauss dat – op hoge leeftijd – met de gedichten van twee tijdgenoten. Zijn Vier letzte Lieder gaan over iets waar Strauss moeilijk over kon praten maar wat hij wel in muziek kon uitdrukken: zijn liefde voor zijn vrouw en de bewustwording dat ze beiden de laatste episode van hun leven hadden bereikt. De liefdevolle berusting, geschreven voor een enkele sopraanstem en een volledig (!) symfonieorkest, is hartverwarmend.

Na de pauze spelen we de 6e Symfonie van Beethoven, de Pastorale. De gezamenlijke première van de 5e en 6e Symfonieën van Beethoven in 1808 wordt gezien als het begin van het grote romantische symfonieorkest repertoire, vooral door de inzet van koperblazers. In de Pastorale wordt een landelijk feest in de buitenlucht door een zomerstorm onderbroken. Waar de stormachtige taferelen in Tsjaikovski’s Romeo en Julia tragisch aflopen, volgt na de storm in Beethovens werk gelukkig weer zonneschijn.