Voorjaarsconcerten

Wilhelminakerk, 14/04/2023 - 15/04/2023

Praktische informatie >>
Kaartverkoop >>

Fauré
Suite Pelléas et Mélisande

Richard Strauss
Hoboconcert

Mendelssohn
Symfonie nr. 3, ‘Schotse’

Kaartverkoop start vanaf begin maart.

Lees meer >>
kaartverkoop >>

https://symfonieorkesthaerlem.nl/kaartverkoop/

Wat geweldig dat wij weer voor u mogen spelen!

Deze keer met medewerking van een 20-jarige soliste. Maria Pedano werd op jonge leeftijd verliefd op de hobo maar beschikt ook over een dubbeltalent. Op 13-jarige leeftijd verbijsterde zij televisiekijkend Nederland toen zij in het programma ‘Superkids’ naast het spelen van hobo ook ‘Don’t cry for me Argentina’ zong. Zij heeft ook opgetreden in het populaire televisie-programma ‘Podium Witteman’ en won diverse prijzen op muziekconcoursen.

Als openingswerk wordt Pelléas et Mélisande van Fauré gespeeld, een muzikale voordracht van een middeleeuws liefdesdrama. Individuele instrumenten zoals de fluit, klarinet en cello kregen van de componist speciale aandacht.

Het hoboconcert van Strauss is het volgende onderdeel van het programma. Dit schreef de componist op hoge leeftijd, kort na de capitulatie van Duitsland aan de geallieerden in 1945. Eén van de in zijn woonplaats gestationeerde Amerikaanse soldaten vroeg of hij ooit had overwogen een hoboconcert te schrijven. Een kort ‘nee’ was schijnbaar het antwoord, maar het idee was geboren. Dit bijna als kamermuziek gecomponeerde werk geeft de solist alle ruimte voor virtuositeit.

Tot slot spelen we de derde symfonie van Mendelssohn, ook wel bekend als de ‘Schotse’. Mendelssohn raakte geïnspireerd tijdens een bezoek aan de kapel waar koningin Mary ooit gekroond was. Hij schreef aan zijn familie dat hij daar in de schemering waar gras en klimop de ruïne overgroeiden, met vrij uitzicht op de nachtelijke hemel, het begin van zijn Schotse symfonie gevonden had. Verschillende elementen van de Schotse natuur en cultuur zijn terug te horen in deze beeldende symfonie.